Krokodyle

Istnieją trzy rodziny krokodyli: krokodylowate, aligatorowate oraz gawiale.
Występowanie: Żyją w strefie tropikalnej, subtropikalnej i umiarkowanej na wszystkich kontynentach oprócz Europy i Antarktydy.
Pożywienie: Żywią się głównie rybami, ptakami wodnymi oraz ssakami.
Rozmnażanie: Wszystkie gatunki krokodyli są jajorodne.
Ciekawostka: Zauważono, że płeć potomstwa zależy od temperatury, w jakiej rozwijają się jaja. Optymalna temperatura, przy której wylęga się tyle samo samic co samców wynosi 32 °C. Jeśli wynosi 33-35 °C, wyklują się tylko samce, a w przedziale 28-31 °C tylko samice.


Aligator amerykański

Nazwa łacińska: Alligator mississippiensis

Nazwa angielska: American alligator

Występowanie:












Rozmiary: Długość do ok. 3,4–4,4 m (samce), 2,5–3 m (samice). Masa ciała do 300 kg.
Biotop: Głównie słodkowodne bagna, ale też rzeki, jeziora i mniejsze zbiorniki.
Pokarm: Ryby, żaby, żółwie, mniejsze ssaki, ptaki i gady w tym małe aligatory, padlina.
Występowanie: Południowo-wschodnie stany USA: Alabama, Arkansas, Karolina Północna i Południowa, Floryda, Georgia, Luizjana, Missisipi, Oklahoma, Teksas.




Gawial gangesowy
Nazwa łacińska: Gavialis gangeticus
Nazwa angielska: Gharial
Występowanie:


Występowanie: Indie, Pakistan, Nepal. Rzeki Ganges, Brahmaputra i Indus oraz ich większe dopływy.
Wygląd: Gawial wyróżnia się spośród krokodyli bardzo długim i wąskim pyskiem.
Rozmiary: Długość do 7 m. Masa ciała do 1000 kg.


Pożywienie: Głównie ryby.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz